Kaukolämpöverkko

Salon kaukolämpöverkko

Kaukolämpötoiminta Salossa alkoi vuonna 1978. Jakeluverkkomme ulottuu useimpiin Salon keskustan kaupunginosiin sekä Halikon keskustaajaamaan. Lisäksi erilliset kaukolämpöverkot on Perniön keskustassa ja Perttelin Inkereellä.

Salon Korvenmäen ekovoimalaitos tuottaa kierrätyskelvottomasta polttokelpoisesta jätteestä kaukolämpöä salolaisten kotien lämmittämiseen. Korvenmäestä Salon keskustaan rakennettiin ekovoimalaitoksen rakentamisen yhteydessä uutta kaukolämmön runkolinjaa noin 6,5 kilometriä. Uusi runkolinja yhdistyy vanhaan verkkoon Salon torin kulmalla, josta lämpö jatkaa matkaansa Salon kaupunginosiin. 

Lämpöä tuotetaan ekovoimalaitoksen huoltoseisokkien aikana ja talvella pakkasilla myös Nevelin voimalaitokselta vanhalta sokeritehtaalta sekä tarvittaessa öljyllä toimivista lämpökeskuksista eri puolilta kaupunkia. Perttelissä ja Perniössä on omat lämpökeskukset, joiden polttoaineena on puuhake sekä pieniltä osin turve ja öljy. Eri polttoaineiden osuudet vuonna 2022 on arvioitu olevan noin: jätepolttoaine 83,5 %, puuhake 12 %, turve 3 % ja öljy 1,5 %. 

Ekovoimalaitoksen käyttöönoton seurauksena Salon kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt putosivat alle puoleen aiemmasta, kun hiilen käytöstä luovuttiin kokonaan ja turpeen käyttö väheni merkittävästi. Suunnitelmia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi edelleen on. Korvenmäen ekovoimalaitoksen yhteyteen on rakenteilla syvälämpövarasto, joka valmistuessaan vähentää päästöttömästi lämmöntuotannossa puuhakkeen ja turpeen käyttöä. Ekovoimalaitoksen kesäajan tuotannossa syntyvää ylimääräistä lämpöä varastoidaan syvälämpökaivoon ja käytetään talvella, kun lämmöntarve on suurimmillaan. Lue lisää syvälämpövarastosta Lounavoiman verkkosivuilta

Kaukolämpö numeroina

Salon kaukolämpöverkon yhteispituus on noin 132 km.
Asiakkaita verkossa on 1 220 kpl, joiden lämmitettävä rakennustilavuus on noin 7 130 000 m³.
Asukkaita kaukolämpötaloissa asuu noin 15 200.
Vuonna 2022 lämpöä toimitettiin asiakkaille 196 355 MWh.

Share on print