Hiilineutraalia lämpöä Salon Kaukolämmöltä

Salossa on mahdollista ostaa täysin hiilineutraalia kaukolämpöä, Lounalämpöä. Jätepolttoaineella tuotetusta lämmöstä hiilineutraalia on biopohjaisten jätteiden osuudella tuotettu lämpö. Lounea siirtyy ensimmäisenä hiilineutraalin kaukolämmön käyttäjäksi Salossa. Hiilineutraalin tuotteen alkuperätakuuta valvoo Energiavirasto.

Kaukolämpö Salossa tuotetaan pääasiassa Lounavoiman Korvenmäen ekovoimalaitoksessa, jossa kierrätyskelvoton yhdyskuntajäte hyödynnetään lähienergiaksi. Ekovoimalaitoksen käyttöönotto vuonna 2021 tarkoitti Salossa lämmöntuotannon kasvihuonekaasupäästöjen puolittumista, kun jätepolttoaineella korvattiin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttöä.

Ekovoimalaitoksessa tuotetusta lämmöstä puolet on biopolttoaineella tuotettua jätepolttoaineen sisältämien biopohjaisten jätteiden ansiosta. Biopolttoaineilla tuotettu lämpö on hiilineutraalia. Yhdyskuntajätteen bio-osuus 50 % on määritelty valtakunnallisesti ja se koskee kaikkia laitoksia, jotka tuottavat jätteestä lämpöä. Hiilineutraalin lämmön myynti perustuu samanlaiseen malliin kuin sähköyhtiöiden asiakkailleen tarjoamat sopimukset esimerkiksi tuuli-, vesi- tai aurinkosähköstä.

– Lounalämpö-tuotteessa on alkuperätakuu, jota valvoo Energiavirasto. Hiilineutraalia lämpöä voidaan myydä vain sen verran kuin mitä todistetusti itse tuotetaan tai ostetaan myytäväksi eteenpäin, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Janne Arko Salon Kaukolämmöstä.  

Lounea on Salon Kaukolämmön ensimmäinen asiakas, joka siirtyy käyttämään hiilineutraalia kaukolämpöä eli Lounalämpöä.  

­­– Vastuullisuus on ollut tärkeä osa Lounean toimintaa jo pitkään mutta uudessa strategiassamme vastuullisuus ja erityisesti kestävä kehitys on nostettu keskeiseksi panostuskohteeksi. Tulevien vuosien toimenpiteidemme pääpaino on hiilivapaan Lounean rakentamisessa. Yksi askeleistamme tätä päämäärää kohti on siirtyminen hiilivapaaseen kaukolämpöön Salon ja Forssan toimipisteissämme. Olemme ylpeitä, että olemme Salon Kaukolämmön ensimmäinen hiilineutraali asiakas, kertoo Lounean vastuullisuudesta vastaava johtaja Harri Mannonen.

Lounea käytti viime vuonna Salossa paikallisesti tuotettua kaukolämpöä 403.000 kWh.

– Muutoksella vähennämme CO2-päästöjä vuositasolla 60.000 kg, mikä vastaa noin puolta miljoonaa kilometriä ajoa uudehkolla polttomoottoriautolla, Mannonen jatkaa.

– Olemme kehittäneet hiilineutraalin Lounalämpö-tuotteen erityisesti tiedostavia yritysasiakkaitamme varten, ja olemme tyytyväisiä, että Lounea päätti lähteä ensimmäisenä mukaan, kertoo Janne Arko.

Lisätiedot:

Harri Mannonen, Lounea Oy, harri.mannonen@lounea.fi, puh. 029 7070273
Janne Arko, Salon Kaukolämpö Oy, janne.arko@salonkaukolampo.fi, puh. 0400 168 550

Share on facebook
Jaa facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on linkedin
Jaa Linkedinissä
Share on email
Jaa sähköpostitse
Share on print
Tulosta sivu